Zapri

Govor predsednik Komisije za Nagrade GZS Janeza Škrabca

»Stara modrost, ki si jo prilaščajo mnogi, tudi Churchill, je: čim dlje v preteklost gledaš, tem dlje v prihodnost boš videl. Šele iz razdalje vidiš pomen drobnih doživetij, pa mnogokrat tudi prazno napihnjenost »velikih dogodkov«, marsičemu se v spominu pokloniš, morda celo nasmeješ tistemu, kar je včasih bolelo, tu pa tam se kar vzravnaš, včasih malo manj – zagotovo pa se vse zliva v povezano podobo, kljub posameznim drevesom lahko iz daljave zaznaš gozd, razumeš nekdanje tokove in se zdrzneš ob ponavljanju zgodovine.«

Povedane misli seveda niso izvorno moje, čeprav lahko podpišem vsako med njimi. Bralstvu revije Bukla jih je zaupala znanstvenica in predavateljica dr. Aleksandra Kornhauser ob izidu svoje avtobiografije. Misel me je navdušila, ker me je pomenljivo in elegantno opomnila na staro spoznanje in mi osvetlila mojo priljubljeno sintagmo: All I remember is tommorow. Povedano drugače: vse, kar vem o prihodnosti, je moja preteklost in izkušnje moje preteklosti.

Namesto da v projekcijo, kar prihodnost pravzaprav je, vnašamo vse verjetnosti in spremenljivke, se ozrimo po svoji preteklosti. Tam najdemo oprimke za prihodnost. Za razumevanje prihodnosti ne bo dovolj, če bomo razvozlali genome in preračunavali algoritme in spremenljivke. Razvozlati moramo tudi vse umišljenosti, ki osmišljajo naš svet. In brez ozira na preteklo je to nemogoče.

Danes bomo slavili uspehe šestih izbranih gospodarstvenikov in z aplavzom nagradili nevidna vezna tkiva, kot so okretnost, prilagodljivost, senzibilnost, ustvarjalnost, odzivnost, sodelovalnost. Ne dvomim, da priložnost in prihodnost zmeraj najdeta vedoželjne, uveljavita drzne, nagradita natančne in dosledne. Vesel sem, da smo v komisiji za nagrade GZS te posameznike, ki so se dvignili iz povprečja, postavili v luč javnosti in opozorili na njihov zgled.

In če zaključim - kaj je dota njihove preteklosti za našo skupno prihodnost? Da se ničesar resnično občudovanja vrednega ne da doseči s polovičnim srcem, šibkim duhom in brez truda.
Pokrovitelji in partnerji


Generalni pokroviteljSponzor odličnostiZlati partner

Zlati pokroviteljBronasti pokroviteljiMala pokroviteljaGlavni pokrovitelj pogostitveMaterialni pokrovitelji