Marko Lukić

Lumar IG d. o. o., Maribor

Lumar IG je družinsko podjetje, vodilni slovenski proizvajalec skoraj nič-energijskih montažnih objektov, ki s svojo razvojno naravnanostjo, inovativnimi in okolju prijaznimi rešitvami ustvarja trende na področju montažne gradnje tako v Sloveniji kot v tujini.

V skoraj tridesetih letih delovanja so zgradili preko 2.450 objektov po Evropi, največ v Sloveniji, Nemčiji, Italiji in Avstriji. Z visoko kvaliteto in nadstandardno ponudbo objektov, ki jih odlikuje vrhunski dizajn in najsodobnejša tehnologija, dosegajo višje cene od konkurence. To potrjuje tudi kar 24-odstotna rast dobička in 16-odstotna rast čistih prihodkov v zadnjih treh letih, rast so ustvarili tudi v letu 2020. Inovativnost in razvoj dosegajo s svojo razvojno-raziskovalno skupino trinajstih raziskovalcev in petih tehnikov, družba sodeluje tudi v različnih razvojnih programih, projektih in strokovnih skupinah. S proizvodi, ki jih prodajajo pod lastno blagovno znamko in imajo številne domače in mednarodne certifikate, so tudi prejemniki priznanih domačih in tujih nagrad.

Družba sledi filozofiji trajnostne in okolju prijazne gradnje. Vgrajujejo le materiale, ki v svoji življenjski dobi najmanj obremenjujejo okolje, uporabljajo tehnologije, ki potrebujejo najmanj energije za ogrevanje in vzpostavljajo takšno delovno okolje, ki že v procesu proizvodnje hiše zagotavlja odlične pogoje dela in minimalno obremenjevanje okolja. Poslovni model in proces, ki ga zasledujejo, naj bi zadovoljeval vse deležnike podjetja – od lastnikov do zaposlenih, poslovnih partnerjev, kupcev, mikro in makro okolja, v katerem delujejo in živijo ter trajnostnega in okoljskega vidika.

Izjemno družbeno odgovornost izkazujejo tudi z visokimi sponzorstvi in donacijami, saj so v zadnjih treh letih za podporo športa, izobraževanja in zdravstva namenili preko 111.000 evrov.

Uspehi družbe so zagotovo rezultat razvojne in inovativne usmerjenosti direktorja Marka Lukića, ki s svojim zgledom, znanjem in pristopom oblikuje trajnostni razvoj podjetja Lumar in celotne panoge montažne gradnje v Sloveniji in tudi v tujini. 

Kaj vam pomeni tradicija nagrajencem? S čim jo povezujete? In kako vidite prihodnost?

Velik privilegij je, če ti nekdo preda znanje. Še večji pa, če ga lahko obogatiš in predaš naprej. Tradicijo povezujem z napredkom, saj pomeni tudi kulminacijo vseh napak, ki se jim lahko izogneš. Če črpamo iz tradicije, napak ne ponavljamo. Lahko pa je tradicija velika cokla, če ji slepo slediš. Iz nje lahko črpaš tisto, kar ti koristi in ti omogoča dobre temelje za rast v prihodnje.

170 let GZS

GZS kot največja in najvplivnejša mreža gospodarstva v Sloveniji pomembno prispeva k izboljševanju poslovnega okolja. S svojimi stališči in mnenji sooblikuje posamezne predloge vlade glede gospodarskega razvoja, podjetjem omogoča kakovostno analitiko in napovedi gospodarskih trendov, preko posameznih iniciativ oziroma aktivnosti spodbuja inovativnost in razvojno naravnost podjetij ter pomaga pri mednarodnih povezovanjih s tujimi subjekti. Predvsem koristimo analize in napovedi ter sodelujemo pri posameznih aktivnostih Združenja lesne in pohištvene industrije v povezavi z osveščanjem glede trajnostne in okolju prijazne gradnje.

Covid-19: Kako vas je osebno zaznamovalo preteklo leto in kaj je bila za vas najpomembnejša lekcija v zvezi s poslovanjem?

Zame osebno je bila po dolgem času epidemija priložnost, da se ustavim, da imam nekaj več miru in da imam možnost razmisliti o marsičem, za kar pred tem v vsakodnevni dinamiki dela velikokrat ni bilo časa. Imel sem priložnost pogledati na stvari z druge perspektive. Prebolel sem težjo obliko covida-19 in v času prebolevanja sem imel priložnost na svoje življenje pogledati na drugačen način, se zavedati, kako pomembna sta zdravje in družina. Zavedel sem se tudi, da je podjetje pomembno, vendar pa je brez zdravega lastnika ali direktorja bistveno manj vredno. Tudi to je dodatno spodbudilo poslovno preobrazbo. Prehajamo iz lastniško vodene družbe v podjetje z novimi vodji. Glede lekcij na poslovnem področju lahko rečem tudi, da čeprav je včasih vse videti črno, ne smeš nikoli obupati. V lanskem letu smo na koncu zaključili leto nadpovprečno in tudi letos nam kaže zelo dobro. Ob vsaki krizi je treba na stvari pogledati z druge perspektive. Kar te je pripeljalo do sem, te ne bo več naprej. Včasih se je treba odreči starim prepričanjem in kriza je običajno najboljša priložnost za to.

Zanimiva izkušnja

Težko je izbrati eno, saj jih je bilo v vseh letih veliko. Pred leti sem s Francozi podpisal pogodbo v zares visoki vrednosti. Ko so »kupci« odšli in s seboj odnesli še moje nalivno pero, s katerim smo pogodbo podpisali, mi je postalo jasno, da iz te moke ne bo kruha. In res se niso nikoli več oglasili. Še vedno ostaja misterij, zakaj so sploh prišli – po pisalo zagotovo ne.

Hobiji

Moji hobiji so šport – plezanje, turno smučanje in kolesarjenje. Šport mi pomaga amortizirati stres iz poslovnega življenja. Šport me je tudi dobro pripravil na poslovno pot. Četudi mi gre v poslu zelo dobro, mi šport da vedeti, da sem še vedno isti. Če se pohecam, na Pohorje ne bom prišel nič prej kot sem prej brez prejete nagrade.