Govor predsednika GZS, mag.Sama Hribarja Miliča


Spoštovani nagrajenci, za vami so leta garanja, odpovedovanja, iskanja, popravljanja in načrtovanja in s svojimi podjetji ste dosegli izjemne rezultate. Tako kot ste sami lahko ponosni z vsem doseženim in nenazadnje tudi s simbolnim priznanjem – nagrado GZS, tako smo tudi mi vsi ponosni na vas. V nas utrjujete zavest, da je Slovenija podjetniško uspešna, s tem pa vzpodbujate našo samozavest in ambicioznost.

In ponavadi se ob takih priložnostih vprašamo, kaj nam prinaša prihodnost. Mislim, da je v Sloveniji preveč črnogledosti in premalo optimizma. Vendar je potrebno zaenkrat odvreči iluzijo o krasnem novem svetu, kjer bo vsega za vse dovolj. Lepo bi bilo, ampak iluzije žal ne zagotavljajo blagostanja. Prihodnost bo še naprej nikoli končana tekma, ki nam prinaša neizmerno veliko priložnosti in izzivov, ter tudi obveznosti, da bomo našim potomcem pustili vsaj take pogoje za razvoj, kot smo jih dobili mi od naših prednikov.

1. Prihodnost je že danes zapisana inovativnosti. Zadnji The Economist razglaša, da bo leta 2020 80% odrasle populacije na svetu imelo v svojem žepu superračunalnik. 20% sodelujočih pri njegovem poslu, od razvoja do servisa, bo predstavljalo 80% njegovih stroškov, 80% ostalih sodelujočih pa le 20% njegovih stroškov. Kje naj bi bilo mesto Slovenije? Samo tista podjetja in tisti sistemi, ki bodo sposobni inovativnost vnesti v vse dele svojih sistemov, bodo med uspešnimi. Vendar pa je tudi Steve Jobs opozoril, da inovativnost nima nič skupnega z obsegom denarja, ki ga zapravimo za raziskave in razvoj, saj je IBM za R&D namenjal 100 krat več sredstev kot Apple. Ključno je, kako vodimo ljudi, kako jih vzpodbujamo v razvoj in kako omogočamo uporabo njihovih talentov.

2. Prihodnost je zapisana učinkovitosti. Vsak dan na slehernem mestu bo ključni izziv, z manj energije, manj sredstev, manj časa narediti več in ceneje. Tisto, kar loči zmagovalce od manj uspešnih, je vodenje, leadership. Kako potekajo vsi procesi, ki jih izvajamo znotraj posameznega sistema. Ko smo zbirali informacije o poslovanju podjetij, iz katerih prihajajo letošnji nagrajenci, smo našli ključne lastnosti odličnega vodenja, predvsem pa, da vrhunske poslovne rezultate dosegajo s posebnim načinom vodenja, v katerem je moč voditeljstva ne v direktorskem položaju temveč v obvladovanju vseh kompetenc, ki so potrebne za to, da je voditelj pri doseganju uspehov tudi spoštovan.

3. Prihodnost pa je zapisana tudi okolju, v katerem se bo dogajala. Čeprav živimo v najrazvitejšem delu sveta, z največ blagostanja in demokracije, pa je neizpodbitno dejstvo, da EU izgublja v primerjavi z preostalim svetom. Čakajo nas veliki izzivi, kako ohraniti primerjalne prednosti in zmanjšati vpliv številnih slabosti, predvsem vse manj konkurenčnih pogojev poslovanja, ki je vse bolj regulirano, obdavčeno in drago. Najslabše bi bilo, če bi nas trenutni rezultati uspavali, tako da bomo še naprej capljali na mestu in ne ujamemo sprememb kot priložnosti, temveč se jih branimo kot nevarnosti in pristanemo med poraženci. V zadnjih 6 letih smo v gospodarstvu izgubili 90.000 delovnih mest, potrošnja države pa se je povečala. Verjetno je vsakomur jasno, kaj to pomeni za davkoplačevalce in za razvoj podjetij in zato tudi danes ta slovesen trenutek izkoriščam za poziv, da je čas za konkretne ukrepe za vzpodbujanje rasti podjetij.

Gospodarska rast, ki smo jo dosegli, obeta veliko, čeprav prave spremembe, s katerimi bi dvignili pravno varnost in zaupanje ter izboljšali poslovno okolje, še čakajo.

Prav sedaj, ko imamo stabilnejše okoliščine, gospodarsko rast, boljše pogoje na mednarodnem trgu, več zaupanja v državo, bi morali pristopiti k spremembam, ki bi prinesle možnost, da bi na koncu vsi dobili nekaj več. Ne zapravimo te priložnosti za spanje na lovorikah, za kilave socialne sporazume, ki ohranjajo družbeni status quo. Prihodnost Slovenijeni odvisna od tega, ali bo lastnina ostala v rokah države ali ne, še manj od tega, kako se bomo spravili zaradi dogodkov, ki so se zgodili pred 70 leti. Prihodnost Slovenije je odvisna od tega, če se bo pri nas splačalo delati, se iti podjetništvo, ker bo okolje konkurenčno, ljudje pa kompetentni in motivirani, pripravljeni na nenehne spremembe, ki jih narekuje sodobni svet.

Prihodnost pripada odličnim. In odlični so bili danes razlog, da smo se zbrali na letošnji podelitvi nagrad GZS. Nocojšnji večer dokazuje, da imamo v Sloveniji veliko pogumnih in tudi uspešnih ljudi. Imamo vrhunske športnike, gasilce, kulturnike, znanstvenike in nocoj slavimo odlične gospodarstvenike.

Nagrajeni so bili za rezultate, ki so jih dosegli predvsem v preteklih petih letih. Ki so bila v Sloveniji izjemna – nadpovprečne obrestne mere, pomanjkanje likvidnih sredstev, zmanjševanje potrošnje, dragi energenti in surovine, nizka gospodarska rast, nadpovprečno visoki davki, neučinkovita birokracija… Kdor je v teh pogojih uspešen, tako kot so letošnji nagrajenci, je res poseben. Pameten, hiter in predvsem pogumen. Želim jim, da bi jih odličnost, pogum in sreča spremljali tudi v prihodnje. Namenimo jim na koncu še en aplavz.

Pokrovitelji in partnerji


Generalni pokroviteljSponzor odličnostiZlati partnerZlati pokroviteljiSrebrni pokrovitelj


Bronasti pokroviteljiAmbasadorji nagrad GZSMali pokroviteljGlavni pokrovitelj pogostitve

Pokrovitelji pogostitve