Nagovor predsednika GZS, Boštjana Gorjupa

 

Spoštovani gostje,

 

Takole polna Gallusova dvorana, preko 1300 nas je, nosi eno sporočilo: danes je praznik, danes je dan gospodarstva. Še nikoli se ni na enem mestu, v enem trenutku zbralo toliko gospodarstvenikov. Počaščen in hvaležen sem, da sem z vami: da skupaj praznujemo 50 let poklona najboljšim.

Ob 5-odstotni gospodarski rasti in ob še boljši napovedi za letos ste si praznik več kot zaslužili. In če kdo misli, da taki uspehi pridejo zlahka, ta že ni gospodarstvenik. Uspeh Slovenije sloni na tem, da znate prav vi sanjati in garati. Zato hvala vam – za sanje in za garanje.

Ob današnjem visokem jubileju se sprehajamo skozi 50 let slovenske zgodovine. V tem času smo bili priča izjemnim spremembam v družbenem, gospodarskem in tehnološkem sistemu. Ritem je vse bolj divji in od nas zahteva, da smo - ne vsako leto, ampak - vsak dan boljši, kot smo bili včeraj.

Brez trmastega, v izvoz naravnanega gospodarstva bi bili, če se tako izrazim, lačni in bosi. Da nam gre dobro, kaže tudi to, kako hitro smo pozabili, kje smo bili pred 25, kaj šele pred 50 leti. Če odštejemo inflacijo, so se samo od osamosvojitve plače realno povečale za 86 %, pokojnine za 48 %. Če to prikažemo v minutah, smo leta '91 za kilogram kruha delali 27 minut, lani le še 18. To je velik napredek. Življenjski standard Slovencev in Slovenk se je zelo dvignil: v povprečju živimo 12 let dlje kot pred 50 leti, smo bolj izobraženi, več si privoščimo, in ne nazadnje – naučili smo se izvrstno ločevati odpadke … :)

Od osamosvojitve naprej smo BDP realno zvišali kar za 87 %, a to še ni dovolj. Evropskega povprečja še nismo ujeli. To je naslednji etapni cilj, ki smo si ga zastavili na GZS. Dvigniti se želimo na evropsko raven, ker tja spadamo. Z večjo zahtevnostjo izdelkov in storitev, boljšo donosnostjo podjetij in višjimi plačami. Naš načrt – 50 milijard evrov izvoza do leta 2025 in 60.000 evrov dodane vrednosti na zaposlenega – peljeta v to, evropsko smer.

Naša lokomotiva je naravnana naprej. Od politike in socialnih partnerjev potrebujemo razumevanje – lahko bi rekel celo, da zahtevamo razumevanje -, da ta preboj lahko uresničimo samo skupaj. Če vidimo, koliko dobrega je v tem predlogu za vse, potem drug drugemu ne bomo ovira, temveč opora. Mi smo na to pripravljeni. Ker vemo, da lahko veliko ponudimo.

Nenazadnje to dokazuje današnji dan zmagovalcev. Pol stoletja je Gospodarska zbornica Slovenije vsako leto izbrala najodličnejše direktorje in direktorice. Ko gledamo seznam 362 nagrajencev in nagrajenk, gledamo presek časa. Nekatera podjetja, tudi cele panoge, niso več tako pomemben del današnje gospodarske slike, a so bila nekoč steber gospodarstva, za kar se jim zahvaljujemo. Drugi, ki so tudi po več desetletij na vrhu najboljših, so sporočilo, da je uspeh lahko tudi trajen.

Za nagrajence je bilo značilno takrat in isto velja danes: to so posamezniki, ki izstopajo iz povprečja, ker radi izzivajo meje dosegljivega. Zanje je strast ustvarjalna sila in motivacija za razvoj ali če si izposodim misel enega od letošnjih nagrajencev: »Strast me vodi, ko zaprem oči in si predstavljam, kje želim biti čez nekaj let. Ko jih odprem, se vklopi razum, ki tlakuje pot do tja.«

Naši nagrajenci delajo s srcem, umom in ljubeznijo do tega, kar počno. Strastno segajo po zvezdah in svoje sanje spreminjajo v uspeh. Zato jih občudujemo.

Spoštovana nagrajenka, spoštovani nagrajenci, iskrene čestitke k nagradi. Ponosni smo, da ste naši gospodarski oskarjevci.
Pokrovitelji in partnerji


GENERALNA pokrovitelja


         

ZLATI pokrovitelji
ZLATI partner
SREBRNA pokrovitelja
BRONASTI pokrovitelji
MALI pokrovitelji
Pokrovitelji knjige RECEPTI NAGRAJENCEV GZS ZA POSLOVNI USPEH
GLAVNI pokrovitelj pogostitve
Pokrovitelji pogostitve