52. PODELITEV NAGRAD GZS

15. september 2020

nagovor predsednika GZS Boštjana Gorjupa

Spoštovani gostje, 

Učenje je pot. Pot do znanja, do uresničitve ciljev, do modrosti. Brez novih spoznanj, ki sicer temeljijo na obstoječih izkušnjah, a hkrati vključujejo nove pristope, nove poglede, bi stopicali na mestu. Znanja ne dobimo čez noč. Gre za proces. Učimo se vse življenje, ne le skozi uspehe, ki jih žanjemo, ampak tudi skozi padce – svoje in tiste drugih.

Tudi sedanje razmere, vezane na širjenje koronavirusa, predstavljajo za nas učno uro - učijo nas pomena odgovornega obnašanja in previdnosti, če hočemo zagotoviti varne in zdrave pogoje za življenje. A to ni odpustek za druge izzive, temveč zgolj dodatna zaveza nas vseh. Kot družba in gospodarstvo namreč stojimo pred izzivom, kako doseči nov gospodarski zagon. Koronavirus je vsaj začasno našo pozornost odmaknil od dejstva, da kljub visokim stopnjam gospodarske rasti v zadnjih letih nekaterih ključnih kratkoročnih razvojnih ciljev, kot so rast dodane vrednosti in inovativnosti, podnebna nevtralnost in modernizacija javnega sektorja, ne dosegamo.

Na GZS smo zato ključne potrebne ukrepe v strateškem dokumentu Nov gospodarski zagon za Slovenijo 5.0 razporedili v šest prednostnih področij za dosego gospodarskega zagona in družbenega napredka. Ta področja zajemajo:

  • ukrepe za dvig domače potrošnje
  • za zagon infrastrukturnih projektov z največjo možno vključenostjo slovenskega gospodarstva
  • vlaganja v digitalizacijo
  • v RR in pametno specializacijo
  • okoljske naložbe in
  • naložbe na področju kmetijstva, živilskopredelovalne industrije in samooskrbe s hrano.

Zakaj Slovenija 5.0? Ker jo vidimo kot prihodnost, kot družbo, ki bo z uporabo umetne inteligence, industrijo 4.0 in inovativnostjo zagotavljala delo, socialno varnost in okoljsko trajnost po najvišjih mednarodnih standardih. Verjamem, da lahko do takšne družbe na okoljsko in socialno vzdržen način pridemo do leta 2030. Cilj je smel, a dosegljiv!

Visoke cilje zasledujejo tudi naši letošnji nagrajenci Gospodarske zbornice Slovenije za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke. In pri tem so prehodili dolgo pot. Svoje potenciale so izkoristili in znanje povezali z uspešnim vodenjem svojih podjetij in na ta način želi uspehe.

Ali kot so sami dejali: učenje je pot do samega sebe, do pogumnih odločitev, do kreativnih rešitev, do pravih sprememb, do nepremagljive volje. Pot, ki odkriva novo. Učenje je pot z razgledom.

In kdo se z našo nagrajenko in našimi nagrajenci ne bi strinjal. Saj vendar njihovi uspehi pot, ki so jo izbrali, potrjujejo.

Učenje širi obzorja. Je temelj napredka v vsaki družbi, tudi naši. In marsikateri podatki na tem področju, četudi ne vsi, so nam lahko v ponos – ker prekašamo povprečje EU.

  • Kar 42,5 odstotka prebivalcev starih 30-34 let ima terciarno izobrazbo. Postavljeni 40-odstotni cilj EU do leta 2020 smo dosegli že pred dvema letoma.
  • 84 odstotkov slovenskih podjetij nudi interna usposabljanja.

V Pisa študiji se naši šolarji še vedno uvrščajo nad povprečje držav OECD. Korake delamo na področju vajeništva in poklicnega izobraževanja … a vse to ne bo dovolj, da zmanjšamo razvojni zaostanek za najrazvitejšimi državami. Za to so potrebni tudi izjemni razvojniki, komercialisti, delavci in na prvem mestu posamezniki, ki uspešno vodijo podjetja. Taki, kot so današnji slavljenci.

Danes že 52-ič slavimo najboljše v gospodarstvu. Letošnjih 8 prejemnikov najstarejših in najprestižnejših gospodarskih nagrad - gospodarskih oskarjev, kot jih imenujemo -, se pridružuje dosedanjim 368 nagrajencem in nagrajenkam, ki so to nagrado prejeli od začetka njenega obstoja.

Spoštovana nagrajenka, spoštovani nagrajenci, iskrene čestitke k nagradi. Ponosni smo, da ste naši gospodarski oskarjevci, in verjamemo, da boste tudi v prihodnje slavili nove, izjemne uspehe.

Pokrovitelji in partnerji


Generalni pokroviteljSponzor odličnostiZlati partnerZlata pokroviteljaSrebrni pokroviteljBronasti pokroviteljiLetošnji ambasadorji NagradMala pokroviteljaGlavni pokrovitelj pogostitve