mag. Zdenko Zanoški

Frutarom Etol d. o. o., Škofja vas, Celje

Tovarna arom in eteričnih olj Etol iz Celja beleži skoraj 100-letno tradicijo. Podjetje, ki ima osem odvisnih družb, je leta 2012 kupil izraelski Frutarom, od 2018 pa je del ameriške multinacionalke International Flavors & Fragnances (IFF), ki ga je s ciljem enotne globalne blagovne znamke s 1.1.2021 preimenovala v Tastepoint, d.o.o.

Družba je v 2019 od 70 milijonov evro ustvarila 86,7 odstotka prihodkov na tujih trgih in ob 24,5 odstotni EBITDI v prihodkih dosegla skoraj 125.000 evrov dodane vrednosti na zaposlenega. Kot vodilni evropski proizvajalec arom in prehranskih sestavin razvijejo letno preko 1.000 novih produktov, ob upoštevanju mednarodnih standardov prehranske in okoljske kakovosti. Aktivno sodelujejo v številnih projektih s področja prehrane, kot je bil na primer v 2020 zaključen razvojni projekt 4F4 (Food for Future - Funkcionalna živila prihodnosti).

Z lastno raziskovalno skupino s 17 raziskovalci in 7 tehniki postajajo v okviru multinacionalke Evropski inovacijski center za razvoj določene vrste proizvodov in proizvodna enota za posebno produktno skupino za dobave v celotni Evropi. V ta namen so zgolj v zadnjih dveh letih investirali v posodabljanje, avtomatizacijo, robotizacijo in večanje kapacitet ob poudarku na odnosu do okolja preko 25 milijonov evrov.

Mag. Zdenko Zanoški, ki je na vodilnem položaju v družbi od leta 2000, načrtuje udejanjanje začrtane razvojne in poslovne strategije znotraj globalne IFF tudi v bodoče.

Kaj vam pomeni tradicija nagrajencem? S čim jo povezujete? In kako vidite prihodnost?

Tradicijo osebno vidim v človeku. Res je sicer, da moramo vsak dan izboljševati procese dela in dandanes je to z novimi tehnologijami veliko lažje. Še vseeno pa se moramo izboljševati preudarno, povezovati ljudi, da so zadovoljni in čutijo pripadnost delu in podjetju. Če je človek v središču razmisleka, se ohranja tradicija. Verjamem, da bomo v prihodnosti lahko delali karkoli, a osnova vsega bosta ostala človeška ideja in ustvarjalnost.

170 let GZS

Vsaka organizacija, ki obstaja že 170 let, je zagotovo vredna hvale in deluje dobro. Pri Etolu smo se že vse od ustanovitve držali filozofije, da si moramo v prvi vrsti pomagati sami, zato smo k marsikateremu izzivu pristopili samostojno. A GZS je bila zagotovo pomembna podpora pri širitvi na tuje trge, kjer smo potrebovali denimo različne komercialne dokumente. Naše sodelovanje je bilo tako doslej dobro in verjamemo, da bo takšno ostalo tudi v prihodnje.

Covid-19: Kako vas je osebno zaznamovalo preteklo leto in kaj je bila za vas najpomembnejša lekcija v zvezi s poslovanjem?

Covid-19 me je tako osebno kot poslovno zaznamoval predvsem preko strogih ukrepov, ki se jih držimo z namenom preprečevanja okužb. Kjer je bilo mogoče, smo uvedli delo od doma, drugje smo poskrbeli za izmensko delo. Ves čas smo še posebej pazili na varnost rizičnih skupin. Ponosen sem, da smo uspeli v tem kaotičnem in nepredvidljivem obdobju ohraniti zdravje zaposlenih in ob tem preseči rezultate iz leta 2019.

Zanimiva izkušnja

Običajno nam v spominu bolje ostanejo tisti ponesrečeni dogodki, ko se kar ne moremo načuditi, kaj vse je šlo narobe. Med te sodi službeno potovanje po nekdanji Češkoslovaški. Potovanje je postalo prava mala odisejada in bi potreboval veliko prostora, da bi jo orisal v celoti – vključno s srečno vrnitvijo. Se je pa že začelo »pisano«. S sodelavcem sva se odpravila na 14-dnevno pot. Avto je bil poln vzorcev. Na cesti med Bratislavo in Nitro nama je počila zračnica. Ker je bila rezervna na dnu prtljažnika, sva morala vse ogromne količine vzorcev in prtljage raztovoriti kar na licu mesta. Ob vsem tem neredu se je ustavila policija v prepričanju, da sva Roma, ki se želiva utaboriti ob cesti. Začeli so glasno vpiti, naj se takoj pobereva. Ker očitno nisva bila prva, ki sva tako »postavila tabor«, je trajalo kar nekaj časa, da je policija prisluhnila in uvidela zmoto. S sodelavcem sva se vrnila v Bratislavo in poiskala pomoč. Tako sva porabila dodatna dva dneva, kar je povsem porušilo najin načrt potovanj in vse rezervacije hotelov so šle po zlu. Po vrhu vsega je sodelavec še resno zbolel in domov sva se vrnila brez opravljene naloge.

Hobiji

Prav veliko prostega časa nimam, a ga vedno poskušam izkoristiti kakovostno. Moj najljubši hobi je preživljanje časa s sedemletnim vnukom in leto in pol mlado vnukinjo.