Dragan Mešič


 
direktor Megras d.o.o.

Dragan Mešič izhaja iz družine, v kateri se tradicija obrtništva prepleta že skozi več generacij. Svoje znanje, ki ga je že med odraščanjem pridobil v okviru družinskega podjetja, je izpopolnil z izobraževanjem.

Podjetje Megras d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1991 in je prepoznaven in poslovno uspešen dobavitelj prirobnic na trgih Evrope in širše. Cenovno konkurenčnost in pozicijo na tujih trgih dosega z dobrimi nabavnimi viri vhodnega materiala, s hitro prilagodljivostjo, lokacijo podjetja in razvojem sodobnih konkurenčnih proizvodnih procesov ter odlično kakovostjo izdelka. Podjetje je tudi v času kriz zadnjih treh let ohranilo stabilnost in celo izboljšalo prodajo. Veliko pozornosti so namenili krepitvi prodaje glavnega izdelka prirobnic obstoječim in novim kupcem s tržišč Nemčije, Avstrije, Italije, Turčije in Slovenije ter vzpostavitvi prodaje na novih trgih. Odlikuje jih tudi skupno razvijanje inovativnih rešitev z dobavitelji in kupci, s čimer izkazujejo povezanost s konceptom industrije 5.0. Sodelovanje s kupci poteka z nabavno službo in proizvodnjo, pri nekaterih kupcih tudi z razvojnim osebjem. Slednje je strateška prednost in zagotovilo za dolgoročno sodelovanje.

V podjetju sistematično vlagajo v avtomatizacijo, robotizacijo ter digitalizacijo procesov proizvodnje, kar je opazno na vsakem koraku. V zadnjih treh letih so pridobili tri varilne robote in dva manipulativna. S prehodom na brezpapirno poslovanje in uvajanjem digitalizacije v proizvodnji si prizadevajo za večjo preglednost, zajem ter analizo obsežnih količin podatkov. Aktivno sodelujejo na sejmih. Kombinacija digitalnega in osebnega pristopa jim omogoča, da so vedno korak pred konkurenco ter bolje povezani s potrebami svojih strank. Družba sistematično pristopa k obvladovanju svojih vplivov na okolje z uvajanjem sistemov ravnanja z okoljem in upravljanja z energijo, opravljajo meritve mikroklime in drugih vplivov na podjetje in zaposlene. Zavezujejo se k trajnemu vlaganju v izobraževanje zaposlenih in digitalizacijo, kar pripomore k njihovi vodilni vlogi v dinamičnem poslovnem okolju.


Intervju z nagrajencemV kakšnem smislu se vam zdi, da je vodenje umetnost?

Kaj o umetnosti vodenja ste se naučili tekom svoje kariere?