51. PODELITEV NAGRAD GZS

7. marec 2019, CANKARJEV DOM
nagovor predsednika GZS Boštjana Gorjupa


Spoštovani gostje,

Prihodnost ni nekaj neotipljivega. Otipljivo jo delajo naša pretekla in sedanja dejanja. To, kar smo počeli včeraj, to, kar delamo in kako razmišljamo danes, določa, kaj in kdo bomo jutri.

Po osamosvojitvi ste gospodarstveniki uspeli hitro nadomestiti izgubljeni jugoslovanski trg z zahtevnim zahodnoevropskim in letos bomo presegli 40 Mrd izvoza oziroma kazalnik 90% bruto družbenega produkta kar nam vsekakor zavidajo ostali evropski kolegi.

Prihodnost zahteva mobilizacijo vseh ustvarjalnih in podjetniških sil. Odvisna je od naše ambicioznosti in vztrajnosti, da podiramo meje in preskakujemo ovire. Odvisna je od predanosti temu, da moramo biti jutri boljši, kot smo danes. Zahteva, da neutrudno inoviramo, iščemo nove rešitve, vlagamo v nova znanja, v kadre in razvoj.

Ustvarjanje lastne prihodnosti je zahteven, a hkrati vznemirljiv proces. Brez nenasitnega stremenja po novem, brez neustrašnega odstopanja od ustaljenih poti … nikoli ne bi mogli biti gonilo razvoja. Če bi se enostavno prepustili toku, ne bi nikoli bili gospodarji lastne usode, temveč le njeni ujetniki. Zato je na nas, da prihodnost izoblikujemo po lastnih zamislih.

V podjetjih imamo managerji veliko nalog, a ena je nad vsemi: zadolženi smo, da ustvarimo pogoje, v katerih bodo lahko naši sodelavci in sodelavke segali po zvezdah. Lahko bi parafraziral Tolstoja z mislijo, da so si vsa uspešna podjetja podobna. V čem? Nanje so ljudje ponosni. Ko vstopiš v uspešno podjetje začutiš, da ljudje radi ustvarjajo, da se čutijo varne. Opaziš, da se sodelavci in vodstvo spoštujejo, ker vedo, da vsak prispeva po svojih močeh k skupnemu rezultatu. Dobro vodstvo krepi, kar je dobrega v zaposlenih in njihovem kolektivnem znanju.

Vse to odlikuje tudi letošnje nagrajence Gospodarske zbornice Slovenije. So kreatorji svojega uspeha. So vizionarji. Uspehi, ki jih žanjejo na slovenskem in na mednarodnih trgih, niso samoumevni. Saj ne pridejo zlahka. Njihovi dosežki so odraz njihove inovativnosti, zavzetosti in vztrajnosti. Vedo, kako se premikajo gore: le v sodelovanju – z motiviranimi sodelavci, korektnimi poslovnimi partnerji, pa tudi s politiko, ki odpravlja ovire.

Tako soustvarjajo svojo in našo prihodnost. Tako nas delajo boljše, vsak dan znova. Da bomo kot država in gospodarstvo dosegli zastavljena cilja 50 mrd evrov izvoza in 60.000 evri dodane vrednosti na zaposlenega. Da se bomo dvignili na in nad evropsko povprečje, kamor sodimo. Z bolj zahtevnimi izdelki in storitvami, z večjo donosnostjo podjetij in z višjimi plačami.

Spodbudno je, da je danes stopnja anketne brezposelnosti pri 5 % najnižja v desetletju, da se plače krepijo za več kot 3 % letno ter da država z večjimi davčnimi prilivi lahko uspešno prispeva k dvigu družbenega standarda. Letošnja gospodarska rast bo precej verjetno višja od 3 %, kar pomeni še enkrat več kot v območju evra. To pomeni, da še znižujemo razkorak v razvitosti do bolj razvitih držav.

Tako kot je naloga managerjev, da ustvarjajo okoliščine za podjetniški uspeh, je naloga države, da ustvarja okoliščine, v katerih so lahko podjetja uspešna. Po novembrskih in decembrskih potezah vlade, ki so vnesle precejšen nemir med nas in napovedovale za gospodarstvo zelo težek mandat, je pred dobrim tednom minister za finance predstavil devet ukrepov, ki pomembno razbremenjujejo delo. K temu koraku smo, ne samo na GZS pozivali že vrsto let. Seveda bi si želeli še ambicioznejši paket, a smer je prava in odločna, kar pozdravljamo in cenimo.

Pozivamo pa k premisleku na strani dodatnih obremenitev davka na dobiček in obdavčitvi kapitalskega dobička. Če hočemo prehiteti najboljše, moramo imeti enake ali boljše pogoje in poiščimo raje poti, kako mobilizirati 22 mrd evrov, ki jih imamo prebivalci spravljene na bankah. Verjamemo, da to vlada razume.

V GZS ima politična oblast partnerja, ki je pripravljen skupaj z njo raziskati, kakšne možnosti imamo za ohranitev rasti, ne da bi bilo potrebno davčno dodatno obremeniti podjetja. Imamo vzvode, da si izklešemo boljšo prihodnost.

Da vemo, o čem govorimo, dokazujemo danes, ko že 51-ič slavimo najboljše v gospodarstvu. Letošnjih 6 nagrajencev se pridružuje dosedanjim 362 nagrajencem in nagrajenkam, ki so to nagrado prejeli v zadnjih pol stoletja.

Spoštovani nagrajenci, iskrene čestitke k nagradi. Ponosni smo, da ste naši gospodarski oskarjevci.
Pokrovitelji in partnerji


Generalni pokroviteljSponzor odličnostiZlati partner

Zlati pokroviteljBronasti pokroviteljiMala pokroviteljaGlavni pokrovitelj pogostitveMaterialni pokrovitelji