Izšla monografija Portreti dosežkov v gospodarskem razvoju Slovenije


Ljubljana, 3. april 2014 – Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) je bila danes predstavljena monografija Portreti dosežkov v gospodarskem razvoju Slovenije 2013-1969, ki prikazuje skupaj 332 nagrajencev GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke. Hkrati zajema strokovni pogled na gospodarski razvoj Slovenije prek štirih desetletij. Na okrogli mizi, ki je sledila predstavitvi, so gospodarstveniki med drugim poudarili pomen inovativnosti, razvoja, kadrov in stroškovne učinkovitosti, hkrati pa tudi etičnosti poslovanja.

Predsednik GZS, mag. Samo Hribar Milič, je v svojem nagovoru prek 80 prisotnih prejemnikov in prejemnic Nagrade GZS dejal, da smo »ponosni na vaše rezultate, na to, da nas zavezujete, da smo ambiciozni, da zberemo moč, energijo, znanje; da na podlagi vaših uspehov ustvarimo pogoje, da bodo tudi v prihodnje gospodarstveniki lahko uspešni«. Izpostavil je, da tudi v zahtevnih razmerah obstajajo odlična podjetja, po preteklih rezultatih, odličnem vodenju, družbeni odgovornosti. »Njihovi poslovni načrti in ambicije dajejo upanje in omogočajo sanje, da bo Slovenija kmalu uspešna, socialno stabilna in lepa dežela«. Povedal je, da se GZS ob tem zaveda svoje odgovornosti in bo v torek na Upravnem odboru GZS predstavila svoj program, da 60.000 delovnih mest ne bo iluzija, ampak realna možnost. Pri tem je izrazil nezadovoljstvo s tokom in hitrostjo sprememb v Sloveniji.

Jože Stanič, predsednik Kluba nagrajencev GZS, je rekel, da ima klub trenutno 164 članov izmed 249 še živečih nagrajencev GZS. Ideja o izdelavi monografije je bila med člani enoglasno sprejeta. V svojem nagovoru je bil kritičen do trenutnih razmer v Sloveniji, ko slovenske direktorje in predsednike uprav politika nekako »briskira in za velike tisočake najema tuje ljudi, ki hodijo k nam, in plačuje neverjetne pogodbe«. Zbrane je pozval, da v svojih sredinah, kjer imajo možnost, povedo, da imamo doma dovolj lastnega znanja in ni potrebno najemati tujih strokovnjakov skladov, slabe banke itd.

Monografija z naslovom Portreti dosežkov v gospodarskem razvoju Slovenije 2013-1696, ki jo je izdala GZS, prikazuje in promovira kreativne dosežke uspešne menedžerske prakse, predstavlja prispevek k slovenski nacionalni in gospodarski zgodovini ter dobre prakse nagrajenih gospodarstvenikov. Hkrati zajema strokovni pogled na gospodarski razvoj Slovenije več kot štirih desetletij, vključno z letnimi pregledi gospodarskih gibanj.

Na okrogli mizi, ki je sledila, je Jože Volfand z Jožetom Staničem, Aljošo Tomažem, Petro Melanšek, Janezom Škrabcem, Marjanom Lorgerjem in Iztokom Bizjakom razpravljal o dosežkih gospodarskega razvoja Slovenije in največjih priložnostih. Petra Melanšek je poudarila pomen razvoja in inovativnosti. Njene odločitve so v veliki meri povezane tudi z intuicijo in čustvi. Iztok Bizjak je izpostavil pomen korektnega, jasnega, odgovornega in dolgoročnega načina poslovanja. Kot ključni funkciji je navedel prodajo in razvoj. Janez Škrabec je dejal, da mora majhna država težiti k temu, da bi bila čim bolj odprta. V Slovenijo temu ni tako, saj se bojimo tuje konkurence, tujega kapitala. Tudi, ko si uspešen, ne smeš »zaspati«, postati preveč samozavesten, aroganten, temveč razmišljati, da je to, kar si dosegel, le boljši ali slabši pogoj za naprej. Ves čas je treba biti na preži, iskati trge… Aljoša Tomaž je poudaril pomen večanja stroškovne učinkovitosti, vzpostavitve finančne vzdržnosti, posredno tudi zmanjšanja odvisnosti od bank. Marjan Lorger je omenil odličnost kadrov in etične standarde in vrednote v poslovanju. Jože Stanič je dodal, da je priložnosti zelo malo ali pa ogromno. Za priložnosti se je treba boriti, kar je najtežje, saj gre tu za razvoj. Stroški, dizajn, konstrukcija, razvoj in kadri so tisto, na kar je v podjetjih treba gledati, in kar na nek način zagotavlja uspeh. »Seveda pa je treba stisniti zobe in delati«, je zaključil.

***

Dodatne informacije: mag. Tajda Pelicon, 01 5898 136

 





Pokrovitelji in partnerji


Generalni pokrovitelj



Sponzor odličnosti



Zlati partner



Zlati pokrovitelji



Srebrni pokrovitelj


Bronasti pokrovitelji



Ambasadorji nagrad GZS



Mali pokrovitelj



Glavni pokrovitelj pogostitve

Pokrovitelji pogostitve