Gen energija

Janez Novak, direktor RLS merilna tehnika, d.o.o.


Janez Novak, Nagrada GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke Podjetje RLS merilna tehnika, ki je v polovični lasti Janeza Novaka in angleškega podjetja Renishaw International, proizvaja rotacijske in linearne senzorje pomika in zasuka in so prvi na svetu razvili rešitev za magnetni rotacijski dajalnik.

V zadnjih letih so izrazito investirali v nove prostore, opremo in razvoj novega jedra izdelkov, kjer so se povezali z javnimi in privatnimi razvojno-raziskovalnimi inštitucijami in fakultetami. Izjemna rast prodaje, ki je 95 % usmerjena na tuje trge – Ameriko, Azijo in druge zahtevne trge – je posledica vedno večje avtomatizacije in robotizacije okolja, s čemer je zagotovljen tudi dolgoročni razvoj družbe. Zaradi stalnega razvoja novih izdelkov in inovacijskih rešitev družba veliko vlaga v vse oblike zaščite intelektualne lastnine. Dodana vrednost na zaposlenega je skoraj za polovico višja od povprečja panoge. Visoke stopnje rasti dosega tudi v donosnosti kapitala in ustvarjenem dobičku na zaposlenega.

Iz pogovora za posebno številko revije Glas gospodarstva: Kaj sploh mi tukaj delamo?

Je mogoče v Sloveniji najti odlične kadre?
V Sloveniji se kar najdejo dobri kadri. Če na začetku še ni dober, ga pa naredimo dobrega. Kdor pride v pozitivno okolje, kjer se spoštujejo določene vrednote, se bo okolju prilagodil in postal odličen. Saj ne uspe vedno, ampak trudimo se.

Glavna nit letošnjih nagrad GZS so pozitivne zgodbe o uspehu – kako v Sloveniji ustvariti več zgodb o uspehu?
Tako, da se ne zapiramo vase. Ne smemo iskati le tistega, kar znamo narediti znotraj svojega plemena. Svet je velik, svet je povezan, svet je »fajn«. Najdi si partnerja. Najprej pa moraš seveda nekaj znati. Moraš reči: jaz znam tole, ti pa tole, če bova stopila skupaj, bova naredila toliko več.