NLB - terjtve1

Andrej Repše, direktor ARMAT PROJEKT, d.o.o.


Andrej Repše, Nagrada GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke Direktor Andrej Repše je ustanovitelj in 91% lastnik podjetja Armat d.o.o., ki je bilo ustanovljeno leta 1993, sedanjega Armat projekt d.o.o.. Ukvarja se z načrtovanjem in izvedbo montažnih objektov, izdelavo jeklenih konstrukcij, fasadnih elementov, strešnih kritin in nadstreškov za avtomobile. Ob krizi, ki je izraziteje prizadela gradbeni sektor, so v podjetju uvedli posebne ukrepe in v zadnjih dveh letih ustvarili dobiček in dodano vrednost na zaposlenega enkrat višjo od povprečja v panogi. Z inovativnimi rešitvami posodabljajo tehnološke rešitve gradnje v smeri energetske učinkovitosti in ekoloških zahtev, kot je na primer nov proizvod – nosilec ovoja fasad iz kompozitnih vlaken.

Podjetje daje številne donacije pomoči potrebnim osebam in sponzorira šole in društva v lokalnem okolju.

Iz pogovora za posebno številko revije Glas gospodarstva: Kmečka logika, ki uspeva

Kako ste iz kmečkega življenja prešli v poslovni svet, do svojega podjetja?
Leta 1965 sem se ob študiju zaposlil v Metalni v Krmelju, zatem pa svoje delo 24 let nadaljeval v Trimu. Leta 1996 sem se odločil za samostojno pot – takrat se je to mnogim zdelo tvegano, saj sem iz razmeroma varne, predvsem pa udobne službe odšel na novo poslovno pot. Z ženo sva del stanovanja preuredila v pisarno in tako začela ustvarjati zgodbo Armata. Na začetku o tem nisem nikoli razmišljal, tudi si nisem predstavljal, da bi podjetje razvili v kaj več. Ker pa smo dobivali nova in nova naročila, smo začeli zaposlovati. Leta 2003 smo odprli hčerinsko podjetje v Beogradu in seveda spet zaposlovali.

Omenili ste že krizo v gradbeništvu. Kako se vi spopadate z njo?
Podjetje obvladujemo z normalno kmečko logiko. Če si neko delo naročil, ga moraš tudi plačati. Če si delo opravil, pričakuješ denar. Vedno smo skrbeli, da smo likvidni, da imamo tudi nekaj denarja za razvoj in da nismo prišli v stisko, v kateri bi se morali pretirano zadolžiti. Res je, da smo v zadnjih petih letih, ko so številna gradbena podjetja odhajala v stečaj, izgubili veliko denarja – nekaj v Srbiji, veliko več pa v Sloveniji. Ne glede na to so naši kooperanti in dobavitelji v celoti poplačani. To je naša glavna skrb, poleg tega pa se tudi zavedamo, da so urejeni dokumenti ogledalo podjetja.