Gen energija

Emil Marinšek, direktor MAREMICO, d.o.o.


Emil Marinšek, Nagrada GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke Emil Marinšek vodi družbo Maremico že 18 let in je njen 99% lastnik. Podjetje je proizvajalec, prodajalec in distributer vodnih vzmetnic, modularnih ležišč in vzglavnikov. Poleg lastnega razvoja modularnega ležišča Leticia, so razvili poslovni model množičnega izdelovanja personaliziranih ležišč. V zadnjem obdobju so investirali v BodyPrint merilnik za izmero telesa za izdelavo ležišča, design in zaščito intelektualne lastnine. Rast dobička, dodane vrednosti na zaposlenega, dobičkovnosti in donosnosti kapitala in sredstev ter številne nagrade za inovacije potrjujejo razvojno usmeritev podjetja, ki jo dograjujejo s sodelovanjem v projektih, inovativnih skupinah in s fakultetami.

Družbeno odgovornost izkazujejo z donacijami Zvezi prijateljev mladine, zavodom in bolnišnicam.

Iz pogovora za posebno številko revije Glas gospodarstva: Krojaško oblikovana ležišča

Zakaj ravno ta dejavnost – vodne vzmetnice, modularna ležišča in vzglavniki?
Študiral sem računalništvo in moje prvo podjetje je bilo računalniško. Ampak v računalništvu mi hitre spremembe, vedno novi modeli in odvisnost od tujih korporacij, ki ves čas bruhajo nove modele, niso bili všeč. V panogi ležišč v Evropi pa je ogromno podjetnikov in to zelo uspešnih. Poleg tega je v tem poslu zelo malo korporacij. Na začetku smo vodne postelje uvažali in prodajali pod lastno znamko. Ko smo dosegli ustrezno ekonomijo obsega, smo začeli lastno proizvodnjo. Prehod je bil zelo lahek, ker smo že prej imeli lastno znamko. Ko smo zbrali dovolj samozavesti, smo začeli izdelke izdelovati v Sloveniji. Danes te postelje izvažamo. Zadovoljen sem, da sem se iz računalništva preusmeril v panogo ležišč, ker za ljudi naredimo veliko dobrega. Lepo je srečati človeka, ki reče: »Joj, kako zdaj dobro spim.«

Kakšen je recept za premagovanje stresa?
Čim več prostega časa z družino, športov, hobijev. Še boljše pa je, če odpraviš vzroke stresa. V zadnjih letih je to kar težko, saj se razmere na trgu zaostrujejo, delati moramo več, položaj je negotov, investicije so vse bolj tvegane. Veliko dela ne pomeni nujno stres. Stres se pojavlja ob negotovih situacijah, zaradi katerih si zaskrbljen. Zdaj je cela država nervozna, vsi so pod stresom. Včasih so bili menedžerji pod stresom, pa delavci umirjeni. V konjunkturi so bili pod stresom delavci in menedžerji precej manj. Zdaj pa smo bolj ali manj skoraj vsi.