Vivapen: Tisoč milj dolgo potovanje se začne s prvim korakom v pravo smer


Direktorica podjetja VIVAPEN, d.o.o., Petra Melanšek, je prejemnica Nagrade GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke za leto 2012.

Vivapen, d.o.o. nadaljuje tradicijo obrtne delavnice, ki jo je ustanovil Jože Melanšek leta 1967, usmerjene v izdelavo orodij za brizganje tehničnih izdelkov iz umetnih mas in avtomatiziranje tehnoloških postopkov. Kasneje se mu je pridružila tudi žena Vanda Melanšek s svojo obrtjo in tako po takratni zakonodaji lahko zagotovila več delovnih mest. Leta 1990 sta se obe obrti organizirali v podjetje oz. d.o.o.

Podjetju se je leta 1992 pridružila tudi hčerka Petra Melanšek, ki je vodenje prevzela leta 2007. Takrat se je podjetje preimenovalo v Vivapen, saj je skoraj 100% svojih izdelkov prodalo na tujih trgih in je postalo ime kupcem in dobaviteljem tudi bolj razumljivo. Podjetje izvaža svoje izdelke v več kot 30 držav po vsem svetu in trenutno zaposluje 81 sodelavcev.

Trenutni proizvodni program sestavljajo črnila, črnilni vložki, nalivna peresa, rolerji, flomastri, markerji in brisalci za črnilo s korekturo.

Za potrebe prodaje pisal v setu pa je bil v zadnjem letu izdelan tudi svoj kemični svinčnik, ki zaokrožuje program pisal.

Nalivno pero kot najpomembnejše pisalo

Proizvajalci pisal radi poudarjajo, da je znanje o nalivnem peresu vrhunec znanja o črnilu in pisalih na tekoče črnilo.

Kot rezervoar črnila se danes v večini nalivnih peres uporablja črnilni vložek. Pomembne blagovne znamke ponujajo tudi črnilne vložke, ki jih lahko uporabljamo samo za njihova nalivna peresa. Med bolj poznane primere spadajo Sheaffer, Lamy, Parker, Cross in še kdo.

 

Razvoj dovajalnika za roler

Obdobje razvoja strojne opreme v orodjarni je bil povod za izdelavo orodja za dovajalnik roler.

Osnovna ideja je bila:

  • dovajalnik črnila naj bo takih dimenzij, da ga bo mogoče vgraditi tudi v standarden ustnik nalivnega peresa,
  • dovod črnila naj bo čim bliže kovinski konici, da bi zmanjšali čas do začetka pisanja
  • dovajati več črnila, ki bi zmanjšal trenje in s tem obrabo krogljice
  • uporaba karbidne kroglice v nerjavečem ohišju (po preskusih je bila odločitev za uporabo konice podjetja Premec iz Švice)

Ideja izdelave dovajalnika za konico s kroglico združuje dve dovodni poti črnila:

  • 2/3 poti črnila opravi črnilo v črnilnem kanalu dovajalnika,
  • 1/3 poti preide črnilo v poliesterski dovod črnila na kovinsko konico s krogljico.

Orodje je zasnovano z dvema hidravličnima jedroma iz berilija za dober prenos hlajenja na trne.

Orodje je bilo v celoti (razen termične obdelave) izdelano v lastni orodjarni.

Orodje za dovajalnik roler:

Sistem dovajalnika s krogljico in roler konico je inovativna rešitev in je na GZS za leto 2010 prejela zlato priznanje za najboljšo inovacijo v regiji in zlato priznanje na nacionalnem izboru.

Jože Melanšek je bil med prejemniki nagrade Gospodarske zbornice že za leto 1994, letos pa je nagrado prejela tudi Petra Melanšek.

Letošnja nagrada je tako potrditev pravilne usmeritve, razvoja in dela ter nenazadnje tudi vodenja podjetja. Ob tej priložnosti je Petra izrekla misel, da se dolgo potovanje začne s prvim korakom v pravo smer.

Ključ do uspeha je zagotovo vlaganje v investicije, ki nam omogočajo razvoj tehnologije proizvodnih procesov, avtomatizacije in nenazadnje novih produktov z več dodane vrednosti. Vivapen vlaga veliko v čisto, naravi prijazno tehnologijo predelave in obdelave novih materialov s plazmo.

Prilagoditi se zahtevam in željam kupcev je osnovna naloga, saj so zadovoljni kupci tudi delodajalci.

Zaveza k zadovoljstvu naših kupcev z našimi izdelki, storitvami in odnosi je naša osnovna obljuba in vodilo pri delu

S ponosom lahko povem, da je v letu 2012 dobil naš kupec svetovno nagrado Red Dot za design in izvedbo za pisalo, za katerega smo izdelali vse od razvoja, orodja in izdelka.

Za istega kupca so že v izdelavi orodja za nova 2 dvokomponentna pisala z več dodane vrednosti. Projekt naj bi bil zaključen v letu 2014.

 

Vsi uspehi in razvoj so plod dela dobre ekipe sodelavcev, ki z znanjem in izkušnjami obvladujejo zastavljene naloge. V letu 2013 načrtujemo okrepitev tudi na področju strokovnega kadrovanja.

Da je treba najprej ustvariti, da lahko deliš, se zavedamo vsi v podjetju, zato stremimo k odličnosti.

TISOČ MILJ DOLGO POTOVANJE SE ZAČNE S PRVIM KORAKOM V PRAVO SMER!


Avtor: VIVAPEN, d.o.o.