Nagrada Gospodarske zbornice Slovenije za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke se podeli

 

Otu Marovtu,
direktorju, Marovt, d.o.o., Stranice

kot visoko priznanje za izjemne dosežke trajnejšega pomena v gospodarstvu.

 

 

Oto Marovt
se je rodil 16. septembra 1941 v Celju. Končal je Tehnično srednjo šolo v Celju ter postal strojni tehnik. Delal je v Kovaški industriji Zreče, kot planer preventivnega vzdrževanja in kasneje v Uniorju kot vodja mehanskih obratov. Leta 1971 je v Vitanju začel pot samostojnega obrtnika.

Oto Marovt
se je na trgu pričel uveljavljati z odkovki, ki so bili prvi proizvodi iz samostojne obrtne delavnice. Leta 1978 se je s sedmimi sodelavci preselil v lastne proizvodne prostore v Stranicah, tri leta kasneje pa se mu je pridružila žena Olga, ki je v družbo prinesla pomembno ekonomsko znanje, kar je prispevalo k hitrejšemu razvoju. Obrt, v kateri je bilo 10 zaposlenih je ob koncu leta 1989 ostala brez vseh naročil, tako da je bilo z delom treba pričeti znova in preveriti nadaljnjo strategijo. Zato je leta 1992 je ustanovil družbo Marovt, d.o.o. in se lotil zahtevnega programa odkovkov in stružnih delov za potrebe avtomobilske industrije, ki je obetal boljše poslovne razultate.

Družba Marovt, s proizvodnjo kovanih, valjanih kovinskih izdelkov v naslednjih letih hitro doživlja preporod. Čisti prihodek od prodaje se je v času od 1994 do leta 1998 povečal skoraj za 14 krat, število zaposlenih pa na 16. Kazalci poslovanja za leto 1998 kažejo, da se je čisti prihodek iz prodaje v primerjavi z letom 1997 povečal za 68 odstotkov, od tega prihodki iz prodaje na tujih trgih za 133 odstotkov, in sedaj predstavljajo več kot 53 odstotkov vseh prihodkov iz prodaje. V podskupini dejavnosti se med 23 obravnavanimi družbami v Sloveniji, družba Marovt po bruto dodani vrednosti na zaposlenega uvršča na zavidljivo tretje mesto.

Družba nenehno posodablja svojo proizvodnjo, razvija nove proizvode in si s tem zagotavlja konkurenčnost na zahtevnih svetovnih trgih avtomobilske industrije. Svoje izdelke izvaža proizvajalcem sestavnih delov za avtomobile v Avstrijo, Italijo, Nemčijo, Španijo, v Združene države Amerike, Kanado in Mehiko ter na Slovaško.

Vsa proizvodnja, ki je usmerjena na tuje tržišče temelji na direktni povezavi z uporabniki, ki družbi vedno bolj zaupajo, tako da je povsod v kvalitetnem A razredu dobaviteljev, kar pomeni nenehno nova naročila. To zahteva vedno nove izpopolnjene tehnološke postopke, hkrati pa omogoča doseganje svetovnih cen.

Kakovost in visoka tehnologija, ki je posledica stalnih vlaganj v tehnologijo je omogočila razvoj petih povsem tehnološko novih odkovkov za novo nastajajoče modele avtomobilov v družbah General Motors, Mercedes Benz in Wolksvagen.

Družba Marovt je v postopku pridobitve certifikata ISO 9001, ki naj bi ga prejela v začetku leta 2000.

Nagrajencu je uspelo navdušiti družinske člane, da so se mu pridružili pri snovanju in uresničevanju podjetniških zamisli. S korektnim odnosom do vseh zaposlenih, s skrbjo za njihovo stalno usposabljanje, z lastnim angažiranjem in podpiranjem inovativnost ter poslovne odličnosti je ustvaril družbo, ki zagotavlja temelj tudi za bodoči razvoj in uspešnost poslovanja. Visoka stopnja kakovosti izdelkov in odličen odnos do poslovnih partnerjev prinaša vedno več naročil, tako da družba načrtuje strmo rast tudi v prihodnje.

Oto Marovt
se je izkazal kot uspešen gospodarstvenik, ki je družinskemu podjetju uspel zagotoviti prodor na zahtevne svetovne trge avtomobilske industrije. Zato mu Komisija Gospodarske zbornice Slovenije podeljuje Nagrado Gospodarske zbornice Slovenije za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke za mala podjetja.





Pokrovitelji in partnerji


Generalni pokrovitelj



Sponzor odličnosti



Zlati partner



Zlati pokrovitelji



Srebrni pokrovitelj


Bronasti pokrovitelji



Ambasadorji nagrad GZS



Mali pokrovitelj



Glavni pokrovitelj pogostitve

Pokrovitelji pogostitve