prof.dr. Vasilij Prešern, glavni direktor, Acroni, d.o.o. 

Rodil se je 4. julija 1947 v Mariboru. Osnovno šolo in del gimnazije je obiskoval na Jesenicah. Po preselitvi v Ljubljano je leta 1966 z odliko maturiral in se odločil za študij metalurgije na ljubljanski univerzi, kjer je leta 1971 tudi diplomiral. Želja po novih izzivih in poglabljanju znanja ga je gnala še naprej. Naziv magistra znanosti je pridobil že leta 1974 in naziv doktorja metalurških znanosti leta 1978. Profesorski naziv je pridobil leta 1992.

Po diplomi se je zaposlil na Metalurškem inštitutu, kjer je ostal vse do leta 1991. Na inštitutu se je ukvarjal predvsem s problemi proizvodnje surovega jekla. V želji, da bi svoje bogato teoretično znanje in poznavanje svetovne metalurgije čim bolj povezal s prakso, se je leta 1991 zaposlil v takratnem Holdingu Slovenske železarne (danes SIJ - Slovenska industrija jekla). Sredi leta 1998 je sprejel zelo zahtevno nalogo sanacije največje slovenske jeklarske družbe Acroni. Kot glavni direktor Acronija od leta 1998 je bil postavljen pred zahteven izziv, sestaviti tim ključnih sodelavcev, ki bo znal in zmogel usposobiti podjetje za konkurenčni boj na zahtevnih svetovnih trgih. Z dobrim poznavanjem svetovnega jeklarskega trga in konkurence ter njegovo širino in vizionarskim pozitivnim pristopom je uspel prepričati tudi lastnika - državo, da je jeklarstvo panoga, ki ima dolgoročno prihodnost tudi v Sloveniji, ki ji je vredno zagotoviti vso podporo za uspešno sanacijo in tudi nadaljnji razvoj Acronija. Bilo je težko, zahtevno, a pot vzpona, napredka, je bila vztrajna.

Leto 2005 je bilo v vseh pogledih najuspešnejše v zgodovini Acronija, katerega nastanek sega v leto 1992, ko se je ob reorganizaciji Železarne Jesenice, 23. decembra 1992 ustanovila družba z omejeno odgovornostjo SŽ Acroni. Ta je bila v celoti last koncerna Slovenske železarne in je danes z 264.560 tonami letne prodaje končnih izdelkov največja proizvajalka specialnega jekla v Sloveniji in z dodano vrednostjo preko 38.000 EUR/zaposlenega.

Rekordni rezultati družbe so posledica večletnega investiranja v spremembo in optimizacijo proizvodnih poti, v odpravljanje ozkih grl in v naprave, ki omogočajo večjo proizvodnjo izdelkov z visoko dodano vrednostjo.

V podjetju Acroni se zavedajo, da so konkurenčna prednost družbe ljudje. Tudi dobre strategije se lahko izničijo, če za njimi ne stojijo pravi posamezniki. Način upravljanja z njimi povečuje ali zmanjšuje konkurenčne prednosti podjetja na globaliziranem trgu. Prizadevajo si ustvariti potrebno podporno okolje, ki spodbuja nenehno učenje, izmenjavo znanja, timsko delo in inovativnost, kreativno mišljenje in osebno rast in razvoj posameznika, ki se razvija v duhu vrednot družbe, izraža močno pripadnost družbi in dela s polno zavzetostjo.

Da podjetje Acroni dosega tako izvrstne rezultate, gre zasluge nedvomno pripisati prof. dr. Vasiliju Prešernu, ki verjame v rek, da je v življenju vsaka stvar za nekaj dobra - tudi slaba - in uspeha ni brez trdega dela in odrekanja, zato delaj tisto, kar te veseli in veseli se tistega kar delaš, predvsem pa - verjemi in zaupaj vase!

Prof. dr Prešern sodi med voditelje z jasno izoblikovano vizijo in začrtano potjo dolgoročnega razvoja podjetja. Že vrsto let skupaj s sodelavci vztrajno gradi globalno tržno prepoznavnost podjetja Acroni kot proizvajalca najzahtevnejših visokokakovostnih specialnih ploščatih jekel pri porabnikih in razrezovalcih jekla v različnih industrijskih panogah kakor tudi pri specializiranih trgovcih. Ključni strateški cilj, ki ga v podjetju Acroni uspešno zasledujejo, je postati drugi največji proizvajalec nerjavne debele pločevine v Evropi in doseči četrtinski tržni delež na evropskih tržiščih, postati vodilni regionalni dobavitelj polgotovih in gotovih elektropločevin ter pomemben dobavitelj hladno valjanih izdelkov iz jekel za toplotno obdelavo ter visokotrdnih konstrukcijskih in plemenitih jekel, predvsem pa izpolnjevati in presegati pričakovanja kupcev. Slogan, ki so ga v Acroniju pri gradnji dolgoročnih poslovnih vezi s kupci izoblikovali, je: »Kupcem ponujamo več kot jeklo!« Iz ognja rojeni, ustvarjeni za trajanje!

Zakaj je prof. dr. Vasilij Prešern prejemnik nagrade GZS 2006?

ACRONI je družba z eno največjih hitrosti v rasti dodane vrednosti na zaposlenega in hitre rasti produktivnosti! Ima močno izraženo razvojno komponento, dolgoročno in moderno, atraktivno strategijo, rekordno izpolnjevanje tržnih, razvojnih, R&D in splošnih meril za Nagrado GZS ter tudi meril internacionalizacije. Velja podobno, kot za Krko: model Nagrad GZS najbolj ustreza prav takšnim družbam. Zelo dobri poslovno finančni rezultati, tudi, če se jih zaradi razmeroma velikega tržnega deleža in majhnega števila primerljivih konkurentov, primerja na osnovi celotne panoge 27- Proizvodnja kovin. Predsednik uprave prof. dr.Vasilj Prešern opravlja funkcijo od leta 1998 in je mednarodno priznan strokovnjak na svojem področju ter optimističen, nadvse uspešen gospodarstvenik.





Pokrovitelji in partnerji


Generalni pokrovitelj



Sponzor odličnosti



Zlati partner



Zlati pokrovitelji



Srebrni pokrovitelj


Bronasti pokrovitelji



Ambasadorji nagrad GZS



Mali pokrovitelj



Glavni pokrovitelj pogostitve

Pokrovitelji pogostitve